Cupra E-Racer

Novi Leon e-Racer

Leon Competicion

Modeli

Novo
CUPRA
Born
Novo
CUPRA
Formentor
CUPRA
Ateca
CUPRA
Leon
CUPRA
Leon Sportstourer
Novo
CUPRA
Tavascan
Novo
CUPRA
Novi Leon
Novo
CUPRA
Novi Leon Sportstourer
Novo
CUPRA
Novi Formentor
TRKAČKI AUTOMOBILI
Cupra E-Racer
TRKAČKI AUTOMOBILI
Novi Leon e-Racer
TRKAČKI AUTOMOBILI
Leon Competicion

03.03.2021

Bezbednost

Euro NCAP: pet zvezdica za CUPRA Formentor

  • Najbolje ocene za prvi posebno razvijeni model marke
  • CUV je testiran u skladu sa strožim zahtevima Euro NCAP-a
  • Visok nivo aktivne i pasivne zaštite za odrasle i decu

Evropska bezbednosna organizacija Euro NCAP nagradila je CUPRA Formentor sa pet zvezdica. Sa ovim modelom, vozilo CUPRA je prvi put podvrgnuto proceduri ispitivanja Euro-NCAP. Za CUPRA kao nezavisnu marku ovo znači prekretnicu u još uvek mladoj istoriji kompanije - pogotovo jer ove godine moraju biti ispunjeni stroži zahtevi.

Prekretnica za još uvek mladu marku

Dr. Verner Tietz, član odbora za istraživanje i razvoj u CUPRA i SEAT, prokomentarisao je rezultat: "CUPRA napreduje velikim koracima kao nezavisna marka i dostigao je prekretnicu po prvi put polaganjem sigurnosnih testova Euro-NCAP. Veoma smo ponosni što je CUPRA Formentor savladao još strožiju proceduru ispitivanja i je dobio ocenu od pet zvezdica. Ostvarena ocena. To pokazuje da je CUPRA Formentor jedno od najsigurnijih vozila na tržištu. "

CUPRA Formentor je morao da se podvrgne raznim revidiranim testovima, uključujući novi test frontalnog sudara sa pokretnom barijerom. Novi test zamenjuje prethodni scenario "frontalni udar na deformabilnu, pomerenu prepreku" i ocenjuje ne samo zaštitu putnika u vozilu, već i doprinos oštećene zone prednjeg dela vozila ovoj zaštiti. Euro NCAP je takođe pooštrio test bočnog udara. Pregrada koja udara u bok test vozila je sada teža i brža. Pored toga, tu je i novo uvedeni test efekata bočnog udara na izbegnutu stranu, što omogućava bolju procenu interakcije između vozača i suvozača. Zahtevi za dobijanje najbolje ocene od pet zvezdica su time znatno povećani.

Međutim, organizacija za testiranje ne samo da ima testove sudara da bi ispitala pasivna sigurnost je pooštrena, ali sada takođe u većoj meri uzima u obzir sisteme pomoći vozaču i tehnologije za izbegavanje nezgoda. Pri proceni sistema bezbednosti i pomoći uzimaju se u obzir različita područja, na primer, kako se umor i smetnja vozača mogu prepoznati praćenjem stanja vozača. Pored toga, uvedeni su novi testovi za ispitivanje performansi autonomnih sistema za kočenje u nuždi (AEB), kao na primer pri manevrisanju ili skretanju na raskrsnici.

Sveobuhvatna sigurnost

Zahvaljujući nizu tehnologija bezbednosti i udobnosti, CUPRA Formentor nudi najviši nivo sigurnosti u svakodnevnom životu, tako da su ispunjeni svi zahtevi Euro NCAP testova. Pored autonomnog pomoćnika za slučaj nužde, delimično opcionalni sistemi uključuju i prepoznavanje saobraćajnih znakova, putničkog asistenta, asistenta za duga svetla i asistenta pre sudara. Svi se blokiraju kako bi stvorili zaštitnu zonu oko automobila i njegovih putnika.

Sistemi su dopunjeni sa ukupno sedam vazdušnih jastuka, uključujući standardni centralni vazdušni jastuk, sistem upozorenja za napuštanje trake, pomoćnik za hitne pozive eCall i prednji asistent. Prednji asistent ne samo da prepoznaje vozila, pešake i bicikliste, već sadrži i pomoćnika za izbegavanje. Ako prednji asistent interveniše kako bi izbegao sudar nakon prvog pokušaja vozača da upravlja, pomoćnik za izbegavanje omogućava ciljane intervencije upravljanja i kočenja kako bi se prepreka što bolje izbegla. U svim novim i strožim Euro NCAP ispitnim postupcima, CUPRA Formentor je potvrđen kao jedno od najsigurnijih vozila na tržištu. Prošlogodišnje revizije ispitnih postupaka dovele su do najstrožih i najtemeljitijih ispitivanja bezbednosne organizacije do danas.

CUPRA Formentor postavlja standarde u zaštiti putnika CUPRA Formentor je uspeo da ubedi u svim oblastima: postigao je 93 procenta za zaštitu putnika za odrasle, 88 procenata za zaštitu putnika za decu, 68 procenata za zaštitu osetljivih učesnika u saobraćaju i 80 procenata ukupan broj bodova za sisteme pomoći.