Cupra E-Racer

Novi Leon e-Racer

Leon Competicion

Modeli

Novo
CUPRA
Born
CUPRA
Formentor
CUPRA
Ateca
Novo
CUPRA
Tavascan
Novo
CUPRA
Novi Leon
Novo
CUPRA
Novi Leon Sportstourer
Novo
CUPRA
Novi Formentor
TRKAČKI AUTOMOBILI
Cupra E-Racer
TRKAČKI AUTOMOBILI
Novi Leon e-Racer
TRKAČKI AUTOMOBILI
Leon Competicion

18.09.2020

CUPRA Formentor: kako smo preneli prirodu u boje

  • CUPRA Formentor sa sobom donosi ekskluzivnu paletu triju nijansi boja nadahnutih prirodom: Petrol plavu mat, Magnetic Tech mat i Graphene sivu

  • Proces dizajniranja palete boja za prvo CUV vozilo marke trajalo je tri godine, a u okviru kojega je stvoreno više od 800 različitih formula

  • Dolazak CUPRA Formentora na hrvatsko tržište očekuje se krajem ove godine

    Dvadeset i osam grama biserno plave, 25,2 grama crne, 9,2 grama Crystal srebrne, 1,5 g bijele, 0,6 grama ljubičaste, prstohvat sjajnog efekta i aluminija... Iza ovih količina krije se više od tri godine rada, bezbrojni pokušaji i, naposljetku, naziv: Petrol plava. Od prvog trenutka kada su dizajneri marke CUPRA krenuli s izradom prvih nacrta modela Formentor, tim zadužen za boje i varijante opreme počeo je birati boje koje će se upotrijebiti za prvi model marke. Postoji nekoliko elemenata koji definiraju duh vozila kao što je CUPRA Formentor: profinjenost, inovacija, markantan vanjski dizajn... i njegove tri ekskluzivne boje. Svaka od njih ima svoju priču, svoj razlog za postojanje.

 


- Boje kodirane DNK-om. Kako bi mogao stvoriti paletu boja za model CUPRA Formentor, prva stvar koju je tim predvođen Francescom Sangalli te zadužen za boje i varijante opreme učinio bilo je istraživanje same srži marke, njezina DNK-a. S obzirom na to da je riječ o prvom modelu marke, potrebno je položiti temelje za njegov duh: suvremen dizajn, sportske performanse i jedinstven stil... "Boje su vrlo važne za identifikaciju karaktera marke. Svaka boja odiše vlastitom osobnošću i posreduje drukčiji stav, a one koje smo stvorili za prvi model marke CUPRA odražavaju njezin stvarni identitet", rekla je Francesca Sangalli, rukovoditeljica koncepta i strategije segmenta za boje i varijante opreme.- Nadahnuće iz prirode. Ideje za dizajniranje nove boje kojom se vrijednosti jasno posreduju može potjecati iz raznih izvora nadahnuća. Ovim je povodom svojim  teksturama, ugođajem i oblicima priroda predstavljala nadahnuće za ispoljavanje kreativnosti pretvorene u boje. "Velik dio nadahnuća potječe iz prirode i elemenata od kojih je sačinjena. Rekreirali smo boje minerala, kamenja, tla te čak i svojeg okruženja", rekla je Sangalli.


- Elegancija matiranih tonova. Svaka je boja stvorena miješanjem pigmenata i drugih materijala, na primjer aluminija ili tinjca, za postizanje željenog rezultata. Tako se mogu postići više ili manje izražene završne obrade koje imaju metalik, biserni ili pak matirani učinak, kao što je to slučaj s modelom Formentor i ekskluzivnim bojama Petrol plavom mat, Magnetic Tech mat i Graphene sivom. Tijekom stvaranja mješavine, doda li se jedan gram bijele boje više ili manje ili umiješa li se manje ili više količine sredstva za sjaj, boja će ispasti potpuno drukčija. "Stvorili smo toliko različitih nijansi iste boje kako bismo dobili Magnetic Tech mat boju da ih je katkad bilo teško međusobno razlikovati, no željeli smo da njezina struktura izgleda poput kamena. Naposljetku, to nam je pošlo za rukom upotrebom velikih čestica metalik efekta koje boji osiguravaju hrapav izgled kamena. Prirodu smo pretočili u boju", zaključuje Francesca.


- Esencija CUV vozila. Uza stvaranje nove palete boja za marku CUPRA, od ključne je važnosti bilo podariti poseban karakter ovom modelu. "Vrlo je važno raditi na efektu koji želite za boju koju stvarate. CUPRA Formentor je vozilo s pregršt površinskog volumena i markantnih linija. To znači da se različite boje percipiraju ovisno o kutu pod kojim svjetlo pada na njih. Te boje zrače životom", rekao je Jordi Font, rukovoditelj sektora za razvoj odjela za boje i varijante opreme. Vanjski i unutrašnji dio vozila međusobno su usklađeni uz kombinacije i detalje izvedene u bakrenoj boji Copper. Cjelokupna paleta boja novog modela CUPRA Formentor obuhvaća šest dodatnih boja: Desire crvenu, Dark Camouflage, Midnight crnu, Urban srebrnu, Magnetic Tech i Nevada bijelu.


Tri nijanse, tri nadahnuća za Francescu
Petrol plava mat - To je prepoznatljiva boja marke CUPRA. Ona predstavlja sportski, no svejedno sofisticiran DNK marke. Njezina matirana završna obrada boji osigurava intenzivan, tehnički karakter.Magnetic Tech mat - Željeli smo da njezina površina bude nalik površini kamena. Ona sadrži metalik čestice koje joj osiguravaju hrapav izgled. To je priroda u svom najboljem izdanju.Graphene siva - Jednostavno rečeno, ona je nalik jednostrukom sloju atoma ugljika. Željeli smo joj podariti ujednačen, no istovremeno markantan karakter.