Cupra E-Racer

Novi Leon e-Racer

Leon Competicion

Modeli

Novo
CUPRA
Born
Novo
CUPRA
Formentor
CUPRA
Ateca
CUPRA
Leon
CUPRA
Leon Sportstourer
Novo
CUPRA
Tavascan
Novo
CUPRA
Novi Leon
Novo
CUPRA
Novi Leon Sportstourer
Novo
CUPRA
Novi Formentor
TRKAČKI AUTOMOBILI
Cupra E-Racer
TRKAČKI AUTOMOBILI
Novi Leon e-Racer
TRKAČKI AUTOMOBILI
Leon Competicion
  • CUPRA je dostigla svoj vrhunac sa prodatih čak 150,000 jedinica
  • Isporuke SEAT S.A. pale su 18,1% na 385.600 zbog nestašice ponude

 

Suočen sa manjkom delova, SEAT S.A. je doneo stratešku odluku da da prioritet modelima CUPRA sa većom maržom u odnosu na SEAT automobile

Martorell, Januar 2023. nezaustavljivi rast brenda CUPRA nastavio se i u 2022.godini sa isporučenih 152.900 jedinica, što je rast od čak 92,7% u odnosu na prethodnu godinu (79.300). Rezultati su doveli do finansijskog preokreta kompanije za godinu dana kada je došlo do kontinuiranog nedostatka poluprovodnika i drugih bitnih delova. Ukupno, SEAT S.A. je završio 2022. sa 385.600 isporučenih vozila, što je smanjenje od 18,1% u odnosu na 2021. (470.500) kao rezultat ovih nestašica.

"2022.godina je bila nepredvidiva ali smo  uspeli da  izvučemo najbolje iz nje," izjavio je Wayne Griffiths. "CUPRA je nastavila da nadmašuje očekivanja i učvrstila svoju poziciju najbrže rastućeg evropskog automobilskog brenda. Naši izvanredni brojevi isporuka dokazuju da potražnja za ovom markom ne pokazuje znake usporavanja."

"Suočeni sa stalnim nedostatkom poluprovodnika i delova, doneli smo stratešku odluku da damo prioritet modelima CUPRA sa većom maržom u odnosu na SEAT automobile", nastavio je Griffits. "Ovo je neizbežno uticalo na smanjeni broj isporučenih SEAT vozila, ali je bilo od suštinskog značaja za obezbeđivanje dugoročne stabilnosti za kompaniju."

2022: CUPRA u brojkama

Predvođena najprodavanijim modelom Formentor, CUPRA je dostigla nove visine 2022. Prvi samostalni model brenda prodat je u 97.600 jedinica, što predstavlja 63,8% prodaje brenda i više od četvrtine prodaje SEAT S.A. U međuvremenu, drugi najpopularniji model, CUPRA Born, obeležio je svoju prvu punu godinu na tržištu sa 31.400 isporučenih jedinica. Od svog osnivanja 2018. godine, CUPRA je prodala blizu 300.000 vozila.

"Potražnja za modelima SEAT i  CUPRA ostaje veoma visoka, snaga naših brendova se između ostalog, ogleda u širokoj paleti modela, od najefikasnijih tradicionalnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem do 100% električnih vozila", izjavio je Kai Vogler, izvršni potpredsednik za prodaju i marketing, SEAT S.A.

Globalna proizvodnja, uključujući proizvodnju Audija A1, ostala je na istom nivou kao 2021. sa 478.954 proizvedenih automobila, što je pad od 1,1% u odnosu na prethodnu godinu (484.046). Proizvodnja u fabrici u Martorelu smanjena je za 4,8% na 366.764 zbog nestašice u snabdevanju.

2023: Kada snovi postanu java

Ova godina će biti prekretnica za kompaniju. san će postati stvarnost kada zvanično predstavi serijsku verziju modela CUPRA Tavascan, prvog potpuno električnog sportskog SUV-a. CUPRA će takođe da poveća svoju ponudu, sa novim verzijama i novim motorima dostupnim u postojećem asortimanu.

Ove godine će SEAT S.A. takođe obeležiti 30. godišnjicu svoje fabrike u Martorellu, proslavu kojom će započeti elektrifikaciju kompanije.

Što se tiče situacije sa snabdevanjem 2023. godine, Wayne Griffiths je dodao: "Jedina stvar koja je sigurna je da ništa nije sigurno. Ali dajući prioritet rastu CUPRA-e i elektrifikaciji SEAT S.A., odlučni smo da se suočimo sa svim budućim izazovima i pretvorimo ih u prilike."